Interview Jeroen van Vugt deel I

Jeroen van Vugt werd vorig jaar tot veler verrassing aangesteld als assistent coach van Silvano Poropat. Na zijn eerste jaar als professioneel coach was hij deze zomer de assistent coach van Paul Vervaeck bij het Nederlands team U18. Met dat team werd hij meteen Europees kampioen in de B divisie. Alle rede om hem wat vragen te stellen.  Vanwege de lengte van het interview wordt het in twee delen gepubliceerd.

Gefeliciteerd met jouw eerste titel van het seizoen. Ik spreek met de assistent-coach die Europees kampioen is geworden in de B poule van U18!
Ja, dat kon slechter. Mijn debuut gemaakt en meteen een gouden medaille en ik denk dat het iets moois is om mee te nemen richting New Heroes. Vooral ook omdat er drie jongens uit Den Bosch bij zaten waarvan twee contract spelers, Norbert Thelissen en Stan van den Elzen. Dat is mooi voor Den Bosch maar is zeker ook goed voor het Nederlandse basketball.

Afgelopen seizoen heb je jouw debuut gemaakt als assistent-coach bij New Heroes en deze zomer bij het Nederlands team U18. Je hebt zo samen kunnen werken met twee top coaches, Silvano Poropat en Paul Vervaeck. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze twee coaches?
Ze weten beiden waar ze het over hebben. Het zijn twee goede coaches met allebei een groot CV. Silvano een groot CV in Duitsland. Paul Vervaeck een groot CV in België. Ze zijn beiden van het moderne uptempo basketball. Ze zijn qua snel basketball echt met de tijd meegegaan. Ik heb met beide coaches een hele goede band, het zijn gewoon twee topcoaches en het belangrijkste kenmerk is dat ze niet “old school” zijn maar beiden van het moderne basketball.

En wat zijn de verschillen tussen beiden?
Tja, de een is Nederlandstalig en de ander Engelstalig. Paul Vervaeck heeft in het verleden al heel veel met jeugd gewerkt en heeft zo al negen EK’s gecoacht, waaronder U 20 A divisie, B divisie met België. Tevens heeft hij al veel spelers opgeleid naar een zeer hoog niveau tot aan randje NBA toe.
Silvano heeft meer gewerkt met senioren. Hij is al jong vanuit Kroatië naar Duitsland gegaan. Hij heeft daar topploegen gecoacht op een heel ander niveau, een zeer hoog niveau in de Bundesliga. Dat is na Turkije en Spanje in Europa het hoogste niveau.

Wat heb jij van ze kunnen leren?
Bij Silvano ben ik natuurlijk begonnen. Mijn allereerste seconde als coach in de topsportwereld was natuurlijk onder hem. Ik heb hem dan ook heel erg hoog zitten want hij heeft mij vanaf het begin al veel dingen bijgebracht, zoals een video maken, een wedstrijd analyseren, trainingen bespreken, wedstrijden bespreken.
Deze zomer bij Paul heb ik meer vrijheid gekregen. Ik heb bijvoorbeeld de videoanalyse helemaal zelf gedaan. Ik was meer betrokken bij het coachen tijdens de wedstrijden en ook tijdens de trainingen. Dat is ook logisch omdat het werken met Nederlandse jeugdspelers anders is dan werken met Amerikanen en volwassen internationals.
Beide coaches waarderen mij, Paul liet met echt mijn ding doen. Ik heb dat op mijn best mogelijke manier gedaan en denk dat ik dat goed heb gedaan. De samenwerking met Paul was echt top. Dat heeft Paul ook in verschillende interviews gezegd en dan kreeg ik meteen een lach op mijn gezicht. Paul is ook een hele goede leermeester en ik heb heel veel van hem kunnen opsteken.
Dat wil ik nu mee gaan nemen richting New Heroes om te kijken of ik in Den Bosch ook meer zelfstandig kan gaan werken. Ik heb dat al eerder met Silvano besproken. Hij wil ook dat ik meer zelfstandig ga doen, onder andere tijdens de trainingen en zo wil ik proberen weer een volgende stap te maken.

Het vorig seizoen ging voor velen een beetje als een nachtkaars uit, daar werd wat meer van verwacht. Heb je er een verklaring voor waarom het aan het einde van het seizoen niet zo goed ging?
Eigenlijk hebben we vorig jaar een heel goed seizoen gespeeld. Uiteindelijk zijn we gewoon tweede geworden en door het onderlinge doelsaldo werd dat een vierde plaats. We hebben natuurlijk die ene wedstrijd die ik coachte thuis tegen Zwolle met 1 punt verschil verloren. We hebben ook in Leiden een wedstrijd verloren terwijl we 11 punten voor stonden. De halve finale voor de beker, ook tegen Leiden, hebben we maar 5 minuten achter gestaan maar wel meteen heel dik verloren.
Kijk op de momenten dat we er moesten staan stonden we er niet. Dat we werden uitgeschakeld door Rotterdam en dat we de finale van de beker niet hebben gehaald herinnert iedereen zich.

De kwaliteiten waren zeker aanwezig maar de vraag is dan, hoe kan het dat we, zoals je al zei, op de momenten dat we er moesten staan er niet stonden?
Ik denk dat dat ook heel veel met mentaliteit te maken had. We hebben spelers gehad die de echte winnaarsmentaliteit hadden maar ook die dat wat minder hadden. We hadden ook vier rookies. Amerikanen die allemaal groots waren op de school waar ze vanaf kwamen, moesten nu in één keer in een professioneel systeem spelen in Europa wat heel anders is. Het is heel lastig natuurlijk want soms komt er angst bij kijken, of ze weten niet hoe je moet winnen door gebrek aan ervaring. Maar ik denk dat mentaliteit vorig jaar ons grootste probleem was. Als ik echt één oorzaak moet noemen is dat de mentaliteit om op alle ballen te duiken, weten hoe je moet winnen, alle rebounds zijn van ons, dus een beetje meer de echte vechtersmentaliteit. Als je een duw krijgt, niet een stap terug doen maar gewoon een duw terug geven. Dat je een houding hebt van, “Wij zijn Den Bosch en niemand kan ons iets maken”. Dat miste soms vorig seizoen.

Dat gaan we volgend seizoen anders doen?
Dat gaan we volgend seizoen zeker beter doen. We hebben een prachtig team met ervaring.

In deel II lees je wat de rol van Jeroen afgelopen zomer bij de transfers is geweest. Waarom er voor de spelers is gekozen die nu zijn aangetrokken. Praat hij over de competitie, de beker en de tegenstanders in de Europa cup en nog veel meer.

Deel II lees je hier.