Connect with us

New Heroes

De puzzel van Jos

Hij is al jaren, met een hele korte onderbreking, de technisch leider van het Bossche profbasketball. Eerst van SPM Shoeters en nu als mede-eigenaar van New Heroes. Dit wordt het eerste jaar dat Jos Frederiks in de nieuwe structuur aan het begin van het seizoen een team kan neerzetten. Vorig jaar bleef het team veranderen, Nu kon hij bouwen aan het team wat een serieuze gooi naar het kampioenschap gaat doen. Hoe vorm je een team? Waar houdt je rekening mee? Hoe gaat dat? en nog veel meer vragen konden the Titans stellen aan Jos die ons openhartig een klein stukje achter de schermen laat zien.

jostkekenJe hebt eerder bij SPM dezelfde functie gehad, wat is nu het verschil tussen de periode als SPM Shoeters of nu als New Heroes?

Het grote verschil begin je nu pas te merken. Vorig jaar was natuurlijk een seizoen waarin heel veel gebeurde. Bob en ik stapten in op het moment dat het seizoen al begonnen was. Dat is heel erg hectisch geweest omdat we in dat seizoen enorm veel stappen gemaakt hebben. Dat ging veel harder en sneller dan dat we van tevoren hadden gedacht. De organisatie kraakte en piepte aan alle kanten maar je zit eenmaal op een golf, je kan niet stoppen, je moet gewoon door. Je kan moeilijk tegen sponsoren zeggen; “nee wacht maar even want we moeten dit stap voor stap doen“. Dat was ook harstikke mooi en harstikke gaaf maar nu merk je pas het verschil met de jaren daarvoor.

Omdat wij de afgelopen maanden een aantal mensen hebben aangenomen om de organisatie gewoon full time te runnen. Hiervoor werd het bijna alleen gedaan door vrijwilligers. Toen hadden we één iemand op kantoor zitten die daar voor betaald werd. Daar is de sport en de organisatie te groot voor. Het is gewoon een bedrijf als je het goed wil doen. Dat kan niet met één vaste betaalde kracht. Nu zitten we met 5 man op het kantoor. Die investering die we daarin gedaan hebben, daar merk je wel van dat dat zijn vruchten gaat afwerpen.

Neemt niet weg dat je nog steeds afhankelijk bent van een hele grote groep vrijwilligers. Dat kan niet anders want dat is echt een hele grote groep maar de organisatie is te groot om dat alleen maar met vrijwilligers te doen. Als ik iets aan zou moeten geven dan is dat het grote verschil is met vroeger.

 

Hoe waarborg je dat het clubgevoel behouden wordt en dat het niet alleen business wordt?

jos1Ik snap die vraag nooit zo goed. Dat zeggen mensen altijd, het lijkt er dan op dat wanneer je iemand op de payroll zet om dingen goed te regelen dat het betekent dat het clubgevoel weg gaat. Dat het alleen maar business zou moeten zijn, ik snap niet zo goed waar dat gevoel vandaan komt. In mijn ogen blijft de club de club en zorg je er alleen voor dat alle dingen die geregeld moeten worden beter en sneller geregeld worden. Er zitten nu vier mensen op kantoor voor commercie en marketing. Je moet er voor waken dat mensen een factuur krijgen als sponsor of businessclublid en vervolgens een jaar lang niets meer horen . Je moet proberen mensen waar voor hun geld te bieden.

Mooi voorbeeld is het Bossche Basket Bingo wat richting de seizoenkaarthouders is opgezet. Dat kost tijd en energie om goed in de steigers te zetten.  Daar heb je gewoon handjes voor nodig. Dat staat volgens mij los van het clubgevoel.

 

Hoe ga je voorkomen dat er niet weer een financiële tegenvaller ontstaat zoals dat aan het einde van de SPM periode als lijk uit de kast kwam vallen?

Dat is waar we nu mee bezig zijn. Dat gaat heel erg de goede kant op. Het is heel logisch, de kosten gaan voor de baten uit. Als je investeert in de organisatie dan is dat dus geld wat niet in de ploeg geïnvesteerd kan worden. Dat moet in de toekomst wel meer budget op gaan leveren zodat er dan wel meer in de ploeg geïnvesteerd kan worden.  We moeten een goede stevige basis leggen om die financiële tegenvaller te voorkomen.

 

Wanneer je Bob hoort praten dan is Donar voor hem vaak de benchmark voor het opzetten van de businessclub en wat daar bij hoort. Nu ben jij technisch directeur, wie is er voor jou op technisch gebied de benchmark?

jos2Als je het over een benchmark hebt op sportief gebied dan kan je niet anders dan afgelopen jaar naar Groningen kijken. Dat is op dit moment wel de ploeg die de lat neerlegt. Ook vorig jaar op Europees vlak. Ik moet heel eerlijk zeggen dat is dan op korte termijn sportief gezien.

Voor de lange termijn kijk ik het liefste naar ons zelf. Hoe wij het de afgelopen jaren hebben gedaan en hoe kunnen we dat verbeteren. In Den Bosch wil je gewoon elk jaar kampioen worden. Dat lukt niet, dat snap ik ook wel, want er zijn meerdere ploegen die dat willen. Maar dat moet wel de doelstelling zijn. Je hoort dan wel de verhalen dat Groningen te goed zou zijn voor de competitie. Tja ze zijn twee keer achter elkaar kampioen geworden maar Den Bosch, Leiden en Zwolle komen er aan dit jaar, let maar op.

Dus een benchmark? Ik kijk naar ons zelf, naar Den Bosch en dat wil ik iedere keer verbeteren. Een ploeg neerzetten met een herkenbare Nederlandse kern en proberen jonge jongens er doorheen te laten komen.

 

De continuïteit in een ploeg naast die Nederlandse kern is moeilijk vast te houden. Wanneer er een goede Amerikaan komt is hij het volgend jaar weer weg. Hoe zou je dat op kunnen lossen?

Dat kan je niet oplossen. Als een Amerikaan bij ons na een jaar weg gaat dan hebben wij het goed gedaan. Wij kunnen met onze budgetten niet op tegen een Duitsland, Frankrijk of België. Als wij een goede Amerikaan halen dan kan hij een jaar later het dubbele of driedubbele verdienen. Het zou mooi zijn wanneer je naast de vaste Nederlandse kern één of twee Amerikanen langer zou kunnen houden. De realiteit is echter dat dat qua financiën niet lukt. Het is de marktwerking, als je een goede koop doet en een goede deal maakt en die jongen presteert goed dan kan je hem het jaar daarop niet meer betalen.  De continuïteit moet je dan ook zoeken in de Nederlandse kern. Daarom is het ook zo belangrijk om een goede, brede Nederlandse vaste kern vast te leggen.

Daar hebben we dit jaar ook weer stapjes in gemaakt. De Nederlandse kern is een beetje verfrist met Nick Oudendag en Kevin Bleeker die erbij zijn gekomen.

Wat voor komend seizoen een gouden zet lijkt is het aantrekken van Silvano Poropat als coach. Hoe heb je die kunnen strikken?

 

jos3

Ja, dat is een absolute topper. In de loop der jaren bouw je een enorm netwerk op. Één daarvan is Raoul Korner. Die het overigens afgelopen seizoen enorm goed gedaan heeft in Duitsland. Je gaat daar een paar keer per jaar langs en je belt met hem. Toen het vorig jaar op het einde van het seizoen liep, waren we op zoek naar een nieuwe coach. Dan is het handig om een aantal mensen om je heen in het netwerk te hebben waar je meteen de vraag kan stellen. Ze kennen jou, ze kennen de organisatie, ze weten wat je zoekt. Met spelers werkt dat ook zo. Raoul gaf me een lijstje met namen voor een nieuwe coach. Raoul zei; “probeer Poropat vast te leggen, hij is nu beschikbaar omdat hij er een jaartje tussenuit is geweest. Ik weet niet of hij het wil maar ga zeker eens met hem praten want dit is echt een buitenkansje”.

Vervolgens hebben we Silvano langs laten komen en hem verteld hoe wij het allemaal zagen en hij heeft natuurlijk ook bij Raoul geïnformeerd naar Den Bosch.  Hoe werkt het in Den Bosch, wie is Jos, hoe werkt die? Toen waren we er redelijk snel uit. Daar zijn we erg blij mee want dit is een kaliber coach wat in Nederland niet snel langs komt.

 

Dan heb je een coach, hoe gaat het dan verder? Komt de coach met namen van spelers of zegt die wat voor types hij wil of bepaalt juist de club wie er komen spelen? Hoe werkt zoiets?

jostribuneIn principe is het zo, voordat een coach wordt aangenomen heb je al met elkaar gesproken. Hoe je wilt spelen, wat voor type Amerikanen zoeken we? Dat is heel belangrijk, hoe bouw je een ploeg op, hoe gaan we het doen, Nederlanders eerst, welke jeugdspelers enz. enz.. Dat bepaal je als club maar de coach moet daarbij passen. Als je daar eenmaal uit bent kan je verder. Het eerste wat je doet is het vastleggen van de Nederlandse kern. Dat is het belangrijkste wat er is want van Amerikanen zijn er duizenden, goede Nederlandse spelers zijn er maar een paar. Voor die continuïteit waar we het over hadden heb je een grote kern Nederlanders nodig.

Daar had Silvano zich al heel snel in verdiept. Wij kennen die markt natuurlijk veel beter. Wij weten wie Kees, Stefan, Maarten en Nick zijn. Hij moet zich daar heel erg in verdiepen want hij moet weten wat we binnen halen. Als die basis staat ga je als club en coach kijken wat voor type Amerikanen zoeken we dan. Dan duiken we de markt op.

Die vaste Nederlandse kern wordt nu wat verjongd met Nick en Kevin. Hoelang denk je dat Kees en Stefan nog door gaan?

Daar heb je het natuurlijk met die jongens ook wel over. Ze zijn nu uit mijn hoofd 32 dan snap ik ook wel dat zij richting einde carrière gaan. Stefan heeft nu voor 2 jaar getekend en Kees voor 1. Dat is heel bewust gedaan om te kijken hoe het gaat lopen. Ik verwacht toch echt wel dat ze er een paar jaartjes aan vast gaan plakken. De rol zal waarschijnlijk iets veranderen maar dat wil niet zeggen dat ze minder belangrijk worden voor de ploeg.

Het is ook niet voor niets dat we die vaste kern een klein beetje verjongen. We moeten ook vooruit kijken. We kijken niet alleen van jaar tot jaar. We hopen dan dat Kees en Stefan minimaal nog een jaartje of drie goed mee kunnen gaan. Iedere speler aan het einde van zijn carrière speelt wat minder minuten en zijn rol wordt wat anders maar niet minder belangrijk. Misschien word je juist nog een beetje belangrijker in dat soort rollen.

 

Wat je dan hoort in de periode dat de spelers gezocht worden is Las Vegas, daar moet je zijn. Hoe zit dan nou, wat gebeurt daar?

jos4Dit jaar zijn we niet geweest. Dat kregen we door volle agenda’s niet gepland. Las Vegas is het episch centrum van het basketball in de zomer. De NBA heeft daar zijn summerleagues en daar zitten wat meer kampen omheen. Dat is vooral netwerken daar. De spelers die in de summerleague rondlopen, dat is echt boven- en buitencategorie. De meeste spelers zijn voor ons onbetaalbaar. Het is een beetje als geld hebben voor een Volkswagen maar dan bij de Porsche dealer binnen stappen. Maar daar lopen wel alle zaakwaarnemers. Daar moet je gewoon zijn om te netwerken. Het is net de zakenwereld het is kennen en gekend worden. Wij lopen daar al zolang rond en Silvano heeft ook weer zijn eigen netwerk. Dan kan je wel een keertje niet gaan. Het helpt gewoon enorm als je die band warm houdt, ook door het seizoen heen, om de juiste spelers jouw kant op te krijgen. Den Bosch heeft  inmiddels een goede naam opgebouwd . Dat is geen kleinigheidje, ze weten, in Den Bosch daar speel je voor de titel, het is een goede organisatie. We zorgen goed voor onze spelers, dat wil niet zeggen dat we ze verwennen maar ze krijgen hun centjes op tijd betaald, we hebben een mooie hal, we zijn een goede springplank naar verder in Europa enzovoorts. Dat is wat je vaak in Las Vegas doet, je haalt de banden weer aan.

 

Hoe kom je bij de Amerikanen die je nu hebt aangetrokken?

We hebben zoveel videootjes gezien, Silvano en ik. We krijgen lijsten doorgestuurd met namen die heel interessant voor ons kunnen zijn met Amerikanen die goed zijn. Gedurende het hele jaar let je op wat er op college basketball gebeurt. Welke spelers komen daar van af? Welke zijn beschikbaar voor de markt?

Ook de spelers waar je nu naast grijpt en die ergens anders gaan spelen, hou je volgend jaar ook in de gaten. Die tekenen bijvoorbeeld in Finland en dan kijk je hoe ze daar presteren. Zo heb je een continu  lopende scoutinglijst. Daar ga  je mee aan de slag. We stellen een profiel op van wat we zoeken. Dan ga je net zo lang zoeken totdat je er een treft die interessant kan zijn. Dan is het heel veel wedstrijden kijken. Highlights video’s heb je niks aan. Het is veel hele wedstrijden kijken en onderzoek doen. Met veel mensen spreken, met zijn zaakwaarnemer maar ook met zijn coach, met coaches waar hij tegen gespeeld heeft, met oud ploeggenoten, alsmaar zoeken om een beeld te krijgen of die jongen past zowel als basketballer en als persoon.

 

Wat zijn nou de doorslaggevende redenen geweest om de Amerikanen aan te trekken die nu naar Den Bosch komen?

Het is een hele puzzel.  We hebben Nick Oudendag kunnen vastleggen. Dat is de eerste keer dat we een Nederlandse echte 5 hebben gekregen. Iemand die echt op 5 kan spelen.

Dat betekent dat we een Amerikaan kunnen aannemen die niet perse als center hoeft te spelen. Daar waar we eerder altijd op zoek waren naar die Amerikaanse 5 die toch altijd lastig te vinden was, kan nu een 4 – 5 voor aangetrokken worden. Dat is Norville Carey geworden.

jos5Dan ga je door en dan kom je bij Mike Miklusak uit. Dan heb je een speler die op de 3 kan spelen dus een schutter moet zijn. Zeg maar waar Kees speelt. Maar die ook een beetje binnenin kan spelen. Zo ga je dan kijken en ga je zoeken en kwamen we bij Mike uit. Het is een jongen die enorm kan schieten maar ook 9 rebounds per wedstrijd heeft en gewend is om af en toe op de 4 te spelen.

Zo maakt ieder puzzelstukje wat je vindt een ander puzzelstukje duidelijker. Dat was bij Norville ook zo, Dan hebben we Mike op de 3,  we hebben Stefan, we hebben Nick en we hebben Kevin Bleeker daar achter op  de 4 -5 maar die zal zich nog moeten ontwikkelen. We hebben dan wel echt een stuk atletisch vermogen nodig. Die hoeft niet echt groot te zijn maar wel met kracht en explosiviteit. Dat is dus Norville geworden.

 

Dan is er nog een Amerikaan aangetrokken Keshun Sherrill   

Silvano wil graag spelen met drie guards die de wedstrijd kunnen controleren. We hadden natuurlijk Maarten Bouwknecht al die een soort van combi guard op de 2-1 kan spelen. We waren met een aantal point guards bezig wat niet gelukt is omdat ze te duur zijn. In het begin van de zomer zijn ze allemaal hartstikke duur maar nu beginnen de prijzen te zakken. Toen kwamen we ineens Sherrill tegen. Dit is echt een enorme scorer en die zou wel eens heel goed kunnen passen. Want je hebt ook puur scorend vermogen nodig. Hij kan ook als point guard spelen maar we zullen hem voornamelijk gebruiken als 2.  Maar dat heeft dan weer onmiddellijk gevolgen voor de point guard. Sherrill is geloof ik 1.75 met schoenen aan maar wel met een enorm atletisch vermogen.

Maar dat verandert het profiel van de point guard. We waren in gesprek met een aantal jongens die ook wat aan de kleine kant waren maar dat gaat dan niet samen met de lengte van Sherrill. We zoeken nu dus een point guard die wat groter is.  Die hebben we nog nodig voor het team.

 

Op dit moment gaat de naam van Wes Washpun rond als mogelijk nieuwe speler bij New Heroes.

Ik vind het heel apart hoe die naam bij jullie in het circuit komt. Hij is inderdaad iemand waar we naar gekeken hebben. Hij heeft wel in de summerleague heeft gespeelt, één wedstrijd maar. Maar hij was te duur.

 

jos6Kijk je nu alleen nog maar in het buitenland of kijk je ook nog of er onder Nederlanders nog wat te vinden is?

Tja er is één Nederlandse point guard eigenlijk en dat is Leon Williams.

 

Die heeft al ergens getekend?

Nee nog niet. Ja, ook daar kijk je naar want je probeert nu echt de laatste puzzelstukjes te leggen om een zo goed mogelijke ploeg neer te zetten. Dat zou kunnen.

 

Wanneer worden de spelers aan de fans voorgesteld?

Dat is een goede vraag. Ik zal daar ook met Silvano over praten of er een openbare training komt en hoe we de spelers verder voor gaan stellen. De oefenwedstrijden zijn ook deze week bekend gemaakt.

 

jos7Waarom moet iedere Bosschenaar naar de Maaspoort komen dit seizoen?

Ja het wordt fantastisch, fantastische sfeer. Er komt vooral een ploeg te staan die, dit weet ik 100% zeker,  niet alleen om de titel spelen. Of je kampioen wordt kan je op voorhand niet zeggen maar het wordt een ploeg die serieus mee gaat doen met mooi basketball om naar te kijken. Spectaculair basketball daar moet iedereen een keer bij zijn geweest en het gewoon een keer zien. Het gaat een feestje worden in de Maaspoort.